Ιστορία της ελιάς

Η ιστορία της ελιάς ξεκινά πριν από περίπου 7000 χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Η ελιά, όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους ενώ η Αθηνά τους δίδαξε και την καλλιέργειά της.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις ελιές ως σύμβολο καλοσύνης και ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Ο καρπός τους ήταν από τα αρχαία χρόνια ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς.

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η κατανάλωση του καρπού είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Η ελιά είναι ένα δέντρο που αγαπά τον μεσογειακό ήλιο και την θάλασσα, ανθοφορεί στα τέλη της άνοιξης, ενώ η συγκομιδή της ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τελειώνει τον Φεβρουάριο, ανάλογα την ποικιλία της ελιάς.

Η Αξία της Μεσογειακής Διατροφής

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι γενικά η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την υγεία του καθενός. Η διατροφή αυτή μειώνει τους κινδύνους για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και την μακροζωία.

Πολλοί επιστήμονες και επιστημονικοί οργανισμοί προτρέπουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή, όπως είναι η Μεσογειακή, προκειμένου να ζήσουν με καλύτερη υγεία και να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η Μεσογειακή Διατροφή στην υγεία των ανθρώπων.

Η Μεσογειακή Διατροφή απεικονίζεται με τη μορφή μιας πυραμίδας, στην βάση της οποίας υπάρχουν τα τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται πολύ συχνά, στην κορυφή τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και στη μέση τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας και που συστήνεται να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ελαιόλαδο στη Μεσογειακή Διατροφή

Το ελαιόλαδο είναι ένα απο τα πιο σημαντικά τρόφιμα της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι η καλύτερη επιλογή λαδιού, αφού διασφαλίζει τη γεύση και την υγεία του καταναλωτή με τις διάφορες ευεργετικές του ιδιότητες.

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο κρύβει σημαντικά συστατικά που βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνδυαστικά και να περιορίζουν αποτελεσματικά την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζοντας την καρδιά και τα αγγεία.

Η χρήση ελαιολάδου συστήνεται ιδιαίτερα στη μαγειρική, λόγω της αυξημένης αντοχής του σε υψηλές θερμοκρασίες. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα μαγειρικά έλαια, τα συστατικά του ελαιολάδου διατηρούνται καλύτερα και δε μετατρέπονται εύκολα σε βλαβερά λιπαρά. Σύμφωνα με έρευνες είναι το καλύτερο διατροφικό λίπος, ανθεκτικό σε όλα τα μαγειρέματα.