Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος φυσικής χημικής ένωσης που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, του τσαγιού, του καφέ και του κρασιού. Είναι γνωστά για την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Στο ελαιόλαδο, πολυφαινόλες βρίσκονται τόσο στο λάδι όσο και στο ίζημα (πυρήνας) που παραμένει μετά την εξαγωγή του λαδιού.

Οφέλη για την υγεία από τις πολυφαινόλες του ελαιόλαδου

  • Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Ορισμένες πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Γνωστική λειτουργία: Ορισμένες πολυφαινόλες του ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Πρόληψη του καρκίνου: Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Φλεγμονή: Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.

Τύποι πολυφαινολών στο ελαιόλαδο

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, όπως η ελαιοκανθάλη, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη. Αυτές οι ενώσεις έχουν διαφορετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία και ο τύπος και η ποσότητα των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, τις συνθήκες καλλιέργειας και τη διαδικασία παραγωγής.
Η ελαιοκανθάλη είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με την ιβουπροφαίνη, χωρίς παρενέργειες. Η υδροξυτυροσόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Η τυροσόλη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πώς να πάρετε τις περισσότερες πολυφαινόλες από το ελαιόλαδο σας

Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη από τις πολυφαινόλες του ελαιολάδου, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται από την πρώτη ψυχρή έκθλιψη των ελιών και δεν έχει υποστεί καμία χημική ή θερμική επεξεργασία, διατηρώντας τις πολυφαινόλες.
Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ωμό, για παράδειγμα, ως ντρέσινγκ για σαλάτες ή για να περιχύνετε με μαγειρεμένα λαχανικά, καθώς η θέρμανση του ελαιολάδου μπορεί να μειώσει την ποσότητα των πολυφαινολών. Επιπλέον, η αποθήκευση του ελαιολάδου σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των πολυφαινολών του, καθώς η έκθεση στο φως και τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική αποικοδόμηση του λαδιού.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών, ισχυρών φυσικών ενώσεων που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και της μείωσης του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Ενσωματώνοντας το ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πολλά οφέλη του για την υγεία.

Το Αγουρέλαιο Αμφίσσης και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής της Droselia έχουν πιστοποιήθει με τον Ευρωπαϊκό Ισχυρισμό Υγείας EU 432/2012, που σημαίνει οτι η ημερήσια κατανάλωση 20gr προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος.

Αγουρέλαιο Αμφίσσης 500ml